Home > Spokesperson's Remarks > Chinese Embassy Spokesperson's Remarks
Att bjuda in Gui Minhai är en fars av de lag-okunniga
--Ambassadens Talespersons kommenterar om att bjuda in Gui Minhai till Bokmässan i Göteborg
2018/08/24

Den 22:a augusti publicerade Dagens Nyheters kultursida en artikel av vissa personer från Bokmässan i Göteborg, Svenska PEN och den Svenska Förläggarföreningen som hävdade att de bjuder in Gui Minhai till Bokmässan i Göteborg. Artikeln innehåller mycket upphittad information och visar en stor brist på respekt till sanningen. Det är inte bara en illvillig smutskastning på Kina utan också en allvarlig kränkning av rätten och rättsstaten. Det är så klart en annan fars skådespelade av de lag-okunniga.

Gui Minhai har begått allvarliga brott i både Kina och Sverige. I 90-talet sysslade Gui Minhai med ett storskaligt utbildningsbedrägeri i Göteborg som orsakade två dödsfall av kinesiska gäststudenter. Bedrägeriet avslöjades av SVT i ett kvällsprogram den 23 juni 1999, strax innan Gui Minhai flydde till sin kinesiska hemort Ningbo för att undgå rätten i Sverige. I en midnatt i december 2003 körde Gui Minhai rattfullt i Ningbo och dödade en ung kvinnlig universitetsstudent, och bara flydde ifrån platsen. För att undgå straffen i Kina, använde han falska ID handlingar och åkte bort till utlandet där han smugglade en stor mängd böcker in i Fastlandskina utan något tillstånd från landets ansvariga myndigheter.

Det är en man som begick allvarliga brott upprepande gånger. Dock kräver de personerna på Bokmässan i Göteborg, Svenska PEN och den Svenska förläggarföreningen, som är så engagerade i rättsstaten, mänskliga rättigheter, friheter och respekt, varken den svenska regeringen att hantera hans fall enligt lag, eller den kinesiska rättsstaten skulle respekteras. Tvärtom försöker de frikänna Gui Minhai och dessvärre kräver de den kinesiska regeringen att släppa honom av ingen anledning. Var finns deras ”rättsstatsprinciper” nu? Har de någon hänsyn till dödsoffren av Gui Minhais brott? Har de någon respekt för Kinas rättsliga suveränitet? En bokmässa bör vara en plattform som sprider faktum, sanning och rättvisa, men de vill i alla fall bjuda in en brottsling, är det inte en stor smädelse för bokmässan?

Sådana personer förtalar Kina att ”ha tvingat Gui Minhai att erkänna på tv”. Det är helt en lögn och en påhittad fråga, deras mål kan bara vara överdriva publiciteten. Gui Minhai har personligen upprepat många gånger att han kräver Sverige sluta med publiciteten runt honom, och han tydligt vägrade det så kallade Voltairpriset från IPA. Dock fortsätter sådana personer att illvilligt överdriva frågan i median även tvinga igenom prisdelningen. Är det här ”respekt”? Eller ”mänskliga rättigheter”? Bryr de sig verkligen om Gui Minhai, borde de respektera vad han själv vill. Vi påskyndar vissa makter, medier och personer i Sverige, bl.a. Förläggarföreningen, Svenska Pen och Bokmässan i Göteborg, att sluta och ändra sig, att ge upp sin hypokritiska beteende och få tillbaka sin rationalitet och sitt samvete. Vi påskyndar dem att visa riktiga respekt för rättsstat, för mänskliga rättigheter, för demokrati, t.o.m. respekt för Kinas lagenliga handläggning och Kinas rättsliga suveränitet.

Vi vill upprepa att Kina tillämpar rättsstat till fullt, alla är lika inför lagen. Även om Gui Minhai är svensk medborgare, måste hans brott i Kina prövas enligt kinesiska lagar av kinesiska myndigheter, ingen utländsk makt har rätt att störa. Samtidigt skyddas Gui Minhais alla lagliga rättigheter i Kina. Vi hoppas Dagen Nyheter publicera detta brev, så att dess läsare får ta del i sanningen bakom Gui Minhais fall.

Suggest To A Friend:   
Print